Εδώ γράφουμε όλοι όσοι...

Εδώ γράφουμε όλοι όσοι αγαπάμε τα Κεντρικά Τζουμέρκα..!! Λέμε για τις ομορφιές, τα γεγονότα, τον πολιτισμό, την διασκέδαση, απλά και καθημερινά, χωρίς υποκρισία αλλά με πάθος..

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Η μεγάλη μπιάκα : ο πιο όμορφος καταρράκτης των Τζουμέρκων

καταρρακτης Καλλονης

Καταρχήν θέλω να διευκρινίσω ότι με τον όρο μπιάκα περιγράφονται γενικότερα στην ντοπιολαλιά των Τζουμέρκων οι καταρράκτες.

Η πιο όμορφη, αλλά άγνωστη στους νεότερους, γωνιά της Καλλονής της Άρτας είναι αναμφίβολα ο καταρράκτης στο χαμηλότερο σημείο του χωριού. Η μεγάλη μπιάκα όπως τον αποκαλούσαν οι παλιότεροι είναι ίσως ο πιο όμορφος καταρράκτης των Κεντρικών Τζουμέρκων. Το σημείο που βρίσκεται περιβάλλεται με οργιώδη βλάστηση αποτελούμενη από πλατάνια, ιτιές, κισσούς, πουρνάρια, φιλίκια, κουμαριές, ρείκια, κουτσουπιές, σπάρτα, βρύα, φτέρες και χρυσοξυλιές.

διαβάστε περισσότερα, δείτε φωτογραφίες και βίντεο…


Η καλύτερη εποχή να τον επισκεφτείτε είναι το Πάσχα.Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο, αλλά ούτε και διαμορφωμένο μονοπάτι. Το πιο κοντινό σημείο είναι αφού μπείτε στην Καλλονή στρίβετε στον τσιμεντένιο δρόμο που κατευθύνετε στο χαμηλότερο σημείο του χωριού. Εκεί που τελειώνει ο τσιμεντόδρομος μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο και να συνεχίσετε με τα πόδια ή με μηχανή σε χωμάτινο δρόμο – μονοπάτι για περίπου διακόσια μέτρα. Όσοι έχετε τα κότσια μπορείτε να εφοδιαστείτε με ορειβατικά ή αθλητικά παπούτσια και να κατέβετε την πλαγιά δίπλα από τον καταρράκτη. Μόλις φθάσετε κάτω σταθείτε απέναντι από την υδάτινη στήλη του νερού και απολαύστε το ρεύμα του αέρα που δημιουργεί η υδατόπτωση. Αισθανθείτε την υγρασία να τυλίγει το πρόσωπο σας και την περίσσεια οξυγόνου να εισβάλει στα πνευμόνια σας, αναζωογονηθείτε!!!

Ελπίζω κάποια στιγμή να τύχει της ανάλογης προσοχής και από τους τοπικούς μας άρχοντες (ένα πέτρινο μονοπάτι και μερικές πινακίδες υπόδειξης της περιοχής θα ήταν μια καλή αρχή). Σκεφτείτε ότι ο καταρράκτης του ομώνυμου χωριού έχει πρόσβαση από ασφαλτοστρωμένο δρόμο και καφετέρια στα εκατό μέτρα δίπλα του, ενώ σαν αξιοθέατο δεν είναι και καλύτερο..

tags: καταρράκτης Καλλονής, καταρράκτες Ελλάδας, πιο ψηλός,

βίντεο του καταρράκτη από τη βάση του :

λίγο πιο κάτω video του καταρρακτη:


από το σημείο της καταρρίχησης, ένα ακόμη video του καταράκτη:


χάρτης:

φωτογραφίες:
*(Όλες οι φωτογραφίες με διπλό κλικ μεγαλώνουν)








4 σχόλια:

  1. Polu endiaferon!

    opoios thelei kai exei xrono gia thn prospatheia anadeiksis tetoiwn fusikwn thysayrwn sta xwria mas as postarei edw, na orgnathomou kai na mi meinoume sta logia!
    Kostas Ntziaxristos
    Tha me vreite edw (kn_kosten@hotmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν εγραφες ΕΛΛΗΝΙΚΑ περηφανε Τζουμερκιωτη θα ηταν ..καλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπακα λεμε και την κοιλια του ..τεως δημαρχου ... απο τις πολλες-_ᾱμετρητες μελετες ..κι αναθεσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή έχω κάνει ήδη μια αποτυχημένη προσπάθεια προσέγγισης στον καταρράκτη μπορεί κάποιος επιτέλους να δώσει σαφείς οδηγίες για το ακριβές σημείο, μέχρι το παρκινγκ έφτασα την τελευταία φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...